Produktiosivu, Produktiot

Die Rautawaara – Kreivitär

Aulikki Rautawaara on kiehtova muotokuvan aihe. Laulajana häntä rakastivat sekä kansa että säveltäjät. Ääni ja tulkinta tekivät vaikutuksen edelliseen, nöyryys ja kurinalaisuus musiikin suhteen jälkimmäisiin. Aulikki teki Euroopan oopperalavoilla merkittävän kansainvälisen uran, jonka sota kuitenkin taittoi jatkuvaksi kotimaassa.

Aulikki oli aikansa tähti, yhtä aikaa tunnettu ja tuntematon. Julkisuudessa näyttäytyi aina huolellisesti hallittu laulajatar. Eikä tämä koskenut vain mediaa. Aulikki ei järkyttänyt ihailijoitaan myöskään kulkemalla kadulla arkivaatteissa. Jopa opetustyössään hän oli aina oppilailleen tarkasti valmisteltu esitys, valaistu ja maskeerattu.

Minne Aulikki menikin, siellä hän näkyi ja oli keskipiste. Huomion kalastelu olisi kuitenkin ollut Aulikin tasoiselle tähdellä tyylivirhe. On sanottu, että hän osasi erottua vaatimattomuudellaan. Tästä ei kuitenkaan pidä päätellä, ettei hän olisi ollut vaatimattomuudessaan taitava.

Vanhentuessaan Aulikki tuli yhtä epäluuloisemmaksi julkisuutta kohtaan. Hän torjui yritykset elämäkertaan, ja hänen kuoltuaan hänen tahtoaan tässä noudattivat hänen sukulaisensa. Niinpä Aulikista ei koskaan kirjoitettu elämäkertaa.

Aulikki on onnistunut kiitettävästi salaisuutensa varjelemisessa. Muotokuvan piirtäminen hänestä on väistämättä hiilenvetoja hämärään. Paljon lähteitä silti yhä on, sukulaiset, tuttavat, kirjeet, artikkelit, haastattelut.

Lähteistä tärkein, varsinainen kaivo, ovat kuitenkin hänen laulunsa. Jos ymmärrämme Aulikin musiikin, ymmärrämme hänestä paljon.

Saatat myös pitää...